Varegrupper
 
Hurtig Søg

Indtast stikord her - eller gå til:
Avanceret Søg
Information
Valuta
Betalingskort
Vi modtager:

Dankort/Visa-Dankort e-Dankort
Visa VisaElectron MasterCard
JCB
Streetwise – på et hjul!
efter Christian Kobbernagel
Streetwise – på et hjul!

”Street credibility”! Det er valutaen på gaden! Og blandt unicyklingens mange forskellige discipliner er street en form, der giver credit i gadebilledet. Morten, der er en af Danmarks bedste street’ere scorer point fra de to skateboardere, der sidder ved muren på Nørrebrorampen, hvor han er kommet ned for at fortælle om den særlige form for unicykling på gaden. De to skatere kigger nysgerrigt på hans hjul og bevægelser, mens han viser tricks flyvende ud over trappen, på murene og i hop mellem bænkene. Det går ret stærkt, og man kan se ”street credit”- tegn i skaternes øjne. Det giver point med et hop ned fra en meter høj kant eller et spin uden fødder på cyklen som på billedet.

Morten laver også en shifty i luften ned over den 3 meter lange trappe. Han fortæller om street og hvor fedt det er at vise, hvad man kan – prøv at se her.

Nogle vil måske sammenligne street med skating eller trialbiking, som man af og til ser på strøg og gader. Men her er det akrobatik på en mountainbike uden at røre jorden. Det er de tohjuledes verden, hvor kunsten er balance på styr og sadel, og det er noget andet med to hjul og stel på cyklen, hvor man kun kan vælte til en side. Udfordringen er større på unicykel, der kræver balance og styring 360 grader rundt! Street er en af unicykelsportens krævende discipliner, men den er også meget fri og så lyser det op i gaden, så folk standser og kigger.

Det er også til at se på de to skateboardere. De spørger Morten, hvor lang tid han har kørt? Og han fortæller han har kørt unicykel i to år. Det er ikke længe. På to år har Morten lært at flyve udover en trappe og kunne lave samlet mere end 50 forskellige tricks. Sådan er det, når man ikke kan få nok. Man bliver ved, fortæller han. Street er sejt, fordi scenen hele tiden er skifter, for det handler om at udnytte omgivelserne. Hvor der f.eks. er et gelænder med bredde nok til at køre på eller det passer man kan hoppe over det – det er streetwise!

Men hvor lang tid tager det så at lære bare at cykle? Det var vel et par dage, siger han og fortæller: Jeg havde givet min søster en unicykel, som hun ikke kørte så meget på, så jeg fandt den frem og begyndte. Vi har to fodboldmål på vejen, som jeg kunne køre mellem og støtte mig til og så flyttede jeg målene længere og længere fra hinanden. Til sidst kunne jeg cykle, og der var vel gået en lille uge. Man skal selvfølgelig også træne meget. Morten fortæller, at han har svært ved at lade være. Hvis jeg har været syg, så har jeg altid svært ved at holde mig fra cyklen. Så har jeg næsten fået abstinenser – for det er så befriende og givende for mig at cykle. Jeg kan ikke undvære det så længe af gangen.

Street minder også lidt om forhindringssporten ’parkour’, hvor det gælder om at forcere forhindringer på vanskelige steder i bymiljøets parker og mure. Men i unicykelsportens street disciplin handler det ikke om hastighed, og der er ikke noget mål. I fokus er sikkerheden og kontrollen over cyklen, og så skal det se godt ud. Det vigtige er at kunne manøvrere smidigt, og det kræver man kender cyklens bevægelser på smalle mure, i luften, i landinger. Morten er utroligt dygtig til at bedømme afstande før et hop og sikkert hoppe fra asfalt op på muren næsten en meter højere oppe.

hspace=0 

Morten har fire levels i trial, og så er han gået sin egen vej og selv trænet meget street. Det er en spændende del af unicykling, fordi det handler meget om at udfordre sig selv – og det føles helt vildt godt, når man kan et nyt trick. Der findes over 500 tricks som er beskrevet for unicyklingens mangeartede sportsgrene, men i street er der ikke overblik over det. Det er en sport i bevægelse hvor der hele tiden dukker nyt op. Nogle af trickene er:

Shifty (hop og 90 graders twist med kroppen og landing igen i samme position se her)
Spin (hop og cyklen vendes 180 grader i luften se her)
Flip (f.eks. krankflip hvor pedalerne kører en eller to omgange under et hop se her)

Han fortæller street for ham er cool, fordi man er ude i byen og det giver en masse opmærksomhed. Folk stopper altid op og nogle gange er der flokkes nysgerrige omkring ham. Man er sin egen konge i kunsten og det foregår street wise!

Morten er 15 år og går i 8 klasse i Vanløse. Han er medlem af Frederiksberg Unicykel Klub og er sponsoreret af UniSalg.dk.

Sidst opdateret d. 20/11/2008.
Nuværende kommentarer: 0
 Skriv anmeldelse 
Fortæl en ven
Fortæl en ven om denne artikel:  

Indkøbskurv mere
..er tom!
Alle ordrer over 1.900,00 kr. sendes fragtfrit indenfor Danmark
 Kurvens Indhold 
Tilbud mere
Artikler
Artikler (3)
Gode ideer (4)
Nyheder (3)
Produkter Produkter  Artikler Artikler